Ari, ari, ari... Patxi lehendakari ?


Els bons resultats obtinguts li presenten a Patxi López, líder del PSE, una quiniela no gaire fàcil de resoldre:

1) Deixar que governi el PNB, donat que és el partit que més escons ha tret (30), i qui millor representa el sentit nacionalista majoritari al País Basc, tenint en compte que a la suma de ARALAR, EA i EB (malgrat l’ensulsiada dels darrers), s’han d’afegir els 100.000 vots nuls de l’esquerra abertzale, que són com vots en remull a l’espera de trobar destinatari (de moment és molt positiu que quasi un terç dels qui van votar l’il.legalitzat PCTB s’hagin decantat per votar els partits de l’arc democràtic, sobretot ARALAR). Aquest “1” a la quiniela no significa deixar que l’equip de casa faci el seu joc com millor li plagui, i guanyi per golejada. Al contrari, Ibarretxe sap que necessitarà el PSE per mantenir un mínim d’estabilitat del seu Govern, i no li serà possible replantejar el seu enèsim projecte de desbordament del marc constitucional. En aquesta tessitura és molt escabellat pensar que Ibarretxe potser està arribant al final de la seva trajectòria política ? Probablement a hores d’ara alguns sectors del PNB enyoren
Josu Jon Imaz.

x) El segon signe consistiria en presentar-se com a candidat a la investidura per formar govern minoritari, amb el recolzament del PP i UPD, que sembla que estan disposats a oferir-lo per tal de posar fi a l’hegemonia del govern nacionalista. La “x” a la quiniela significa tant com arriscar-se a un bifrontisme atenuat, amb les indesitjables derivacions d’enfrontament social que es podrien afegir a la ja convulsa societat basca. Això potser convé al PP i a UPD, però no al PSE, i encara menys al PSOE, i menys de tot a Euskadi. La previsible oposició frontal del PNB obriria un parèntesi en la governació basca que per tirar endavant necessitaria del vist-i-plau constant de PP i UPD. Només una capacitat fora del que és normal, i una imaginació política extraordinària, farien possible sostenir un govern minoritari del PSE amb acords puntuals amb el PNB sobre els temes fonamentals. Aquest podria ser el desideratum de molts dels qui han votat PSE al País Basc, però resulta difícilment factible, en el sentit de poc perdurable.

2) Aquest signe voldria dir apostar obertament pel que juga fora de casa, per un govern no nacionalista, de coalició PSE, PP i UPD (si fos imprescindibe l’aportació d’aquest últim). Aritmèticament això és possible, però llavors es multiplicarien els aspectes negatius senyalats en el signe “x”. El frontisme més descarnat estaria servit, i es correria el risc major d’enfonsar encara més la societat basca en la voràgine perversa de la justificació de la violència. Totalment desaconsellable.

Patxi López dóna a entendre que s’inclina per la “x” en aquesta quiniela. Jo m’inclinaria per l’”1”. O, per què no, per una barreja de l’”1” i la “x”, és a dir, per un govern PNB-PSE. Si no de bon començament, almenys a mig partit, una vegada el davanter centre adversari (Ibarrretxe) hagi abandonat el camp.

Comentaris

Joan Safont ha dit…
Per anar una mica a contracorrent de tota la lectura que se n'ha fet dels comicis bascos, jo crec que qui ha guanyat, el PNB, és a qui li toca decidir que ha de fer, si intentar governar en minoria o fer un pacte amb el PSE. Pensar que ha guanyat Patxi López, seria tan presuntuós com creure que als darrers comicis generals va triomfar Rajoy (la suma del PP amb tota la resta de partits és majoritaria davant del PSOE), i si el candidat del PSE actua amb aquesta presumpció d'absolut cavall victoriós, pot acabar com el candidat a President de Navarra que fent-se passar per triomfador (va quedar 3r) i exigint condicions draconanianes als bons de Nafarroa Bai per fer un govern alternatiu al PP, va acabar donant-los als conservadors espanyols la governació a canvi de no res, pel bé de Navarra i l'Espanya gran.
cinto amat ha dit…
Joan, ja veus que jo també m'inclino per l'1 en aquesta quiniela, és a dir, perquè governi el PNB, però penso que ho hauria de fer amb pactes més o menys estables amb el PSE, i de manera que aquest últim no defraudés les expectatives que l'hi han dipositat els seus votants (tasca difícil, i per això entenc tàcticament la posició inicial de Patxi), ja que el PSE i ARALAR són els únics que han augmentat el vot, molt significativament.

I què la calçotada de dissabte a Sant Iscle ?

Entrades populars d'aquest blog

Del "vot de la teva vida"a l’abstenció

De vegades els anys

Xavier Trias, indignat