Mossos

Espectale insòlit el dels mossos d’esquadra manifestant-se (uns 4.000 del total dels 12.000 fins ara desplegats) per reclamar que es respecti la seva dignitat com a cos policial. Insòlit perquè es tracta d’un cos jove, encara en formació, en el que la població de Catalunya té dipositades moltes expectatives després del replegament dels cossos i forces de seguerat de l’Estat, i el que no es podia esperar en aquests moments és que sortissin al carrer proclamant que ells ho fan tot bé i que el que s’equivoca i ha de plegar és el Conseller d’Interior, el seu màxim responsable que tot just porta sis mesos al càrrec, simplement perquè algunes actuacions recents han posat en evidència determinades actuacions que ens fan desitjar una correcció immediata d’alguns comportaments amb relació a detencions (filmacions a la Comissaria de Les Corts), trasllat de presos (un detingut mort mentre intentava fugir del vehicle policial), utilització d’armes o instruments no reglamentaris (kubotan) i actuacions de caràcter preventiu (un mort, discapacitat mental, quan se l’intentava reduir). Corregir no vol dir culpabilitzar, sinó fer el que calgui perquè resultats com aquests no es produeixin, d’acord amb el que senyala la Llei catalana de policia-mosssos d’esquadra: “el respecte que la policia deu a la societat, a què pertany i d'on prové el seu mandat, l'obliga a utilitzar els recursos coactius solament en situacions extremes i amb una aplicació escrupolosa dels principis d'oportunitat, proporcionalitat i congruència.” Els mossos deuen respecte a la societat, i el que la societat també els hi deu a ells se l’han de guanyar dia a dia, mantenint-lo amb la seva professionalitat i no acudint a l’espectacle de la manifestació. En tot cas les manifestacions serviran per reivindicar els seus concrets drets sindicals i/o laborals , no per carregar-se el Conseller.

No menys insòlit l’espectacle de CiU i PP ationant la protesta política dels mosssos i corrent a demanar la dimissió del Conseller. Trist favor a la policia com institució. No em podria imaginar els dirigents del PP exigint la dimissió del Director General de la Guàrdia Civil després d’una manifestació de guàrdies civils protestant pel poc respecte que se’ls té (pura entelèquia), ni els sempre partidaris del principi d’autoritat, dirigents de CiU,
clamant contra el representant d’aquesta autoritat si quan tenien el Govern una manifestació de mossos hagués protestat només per interessos corporatius. I encara després tenen la barra de preguntar-se per què la gent no va a votar.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Del "vot de la teva vida"a l’abstenció

De vegades els anys

Xavier Trias, indignat