Selecció


Un ocellet dels que parla amb en Puyal durant la retransmissió dels partits del Barça m’ha fet aquesta pregunta :
- Quan tinguem la selecció catalana de futbol com a membre de ple dret de La FIFA i de la UEFA, el Barça podrà tornar a ser, com aquest any, campió de la Lliga espanyola i campió de la Lliga de campions d’Europa?
Com que la pregunta té la seva malícia m’ho he pensat una bona estona, i al final li he respost:
-Doncs podria ser que en aquell moment el Barça arribés a ser campió de la Lliga catalana, i campió de la copa de campions d’Europa.
-I no de la Lliga espanyola ?, m’ha tornat a preguntar.
-Probablement no, li he hagut de respondre.
- Per què ?, m’ha insistit.
I m’he vist obligat a explicar-me:
- Doncs perquè ara el Barça forma part de la Lliga espanyola, que és un organisme autònom respecte de la Federació Espanyola i que organitza les seves pròpies competicions, entre elles la de la primera divisió tal com ara la tenim (amb el Corunya ,el Sevilla, el Madrid…), i si s’arribés a un acord perquè Catalunya tingués la seva pròpia Selecció nacional per competir oficialment a nivell de FIFA I de UEFA , molt probablement la Lliga espanyola no l’admetria com a membre seu i hauria de jugar exclusivament la lliga catalana, és a dir, contra el Nàstic, el Lleida, l’Espanyol, el Santa Coloma, el Figures…, i després, com que sempre guanyaria aquesta lliga passaria a competir contra el Madrid, el Chelsea, el Bayern…, a nivell de lliga de campions, com ara.
- I al Barça podria tenir el Ronaldinho, l’Etoo, el Deco per competir a la Lliga catalana només ?
- Podria, sí, però no sé si ho podria suportar amb els interessos econòmics que mouen les competicions en aquest moment, sobre la base dels drets televisius i de publicitat internacional.
- Així a en Laporta això no li deu interessar gaire?
- Li hauries de preguntar a ell mateix.
- I a les aficions potser tampoc ?
- … ?
- I és possible que la Selecció catalana de futbol sigui admesa a la FIFA i a la UEFA ?
- De possible ho és perquè els Estatuts de la FIFA admeten com a membres cadascuna de les quatre associacions britàniques, i preveuen també l’admissió, amb l’autorització de la l’associació nacional del país (Estat) de què depengui, d’una associació regional que encara no hagi obtingut la independencia.
- I la Federació espanyola donaria aquesta autorització ?
- No ho sé. Seria una qüestió més política que esportiva, però es podria lograr.
- I per tot això tant de soroll ?
- Ocellet, jo t’he dit el que em sembla que passaria. Si no em creus, pregunta-ho a algú altre que en sàpiga més.

Comentaris

Joan Safont ha dit…
Aquest argument no em convenç gaire. Actualment el Barça ha de jugar amb equips d'un molt baix nivell pel fet que participen a la Liga española de Futbol: Recreativo, Betis, Llevant,Racing.. la llista seria molt llarga, fins i tot hi podriem afegir els catalans Nàstic i Espanyol. En el futur els clubs grans i els seus aficionats, aborrits d'aquests partits contra rivals tan inferiors que fan perdre el temps i a voltes ocasionen lesions, demandaran i crearan una lliga "top ten" europea, on hi participin els millors: Barça, Madrid, potser València amb Chelsea, Arsenal, Inter, Roma, Olimpique de Lion, etc.. En aquesta lliga els interessos econòmics i els negocis que s'en derivaran seran molt més lucrosos que no pas anar, setmana si setmana no, a jugar al Reyno de Navarra, al Coliseu Alfonso Pérez o a los Pajaritos. Per tant riure's d'una hipotètica lliga catalana, que seria igual de respectable que l'escocesa, la gal·lesa o la grega, quan la lliga espanyola també té la seva reunió de mediocres equips i el futur és dels grans clubs només té sentit per fer bullir l'olla de la resignació i l'status quo.
cinto amat ha dit…
Joan, tens part de raó. Sí que s'ha parlat d'endegar una lliga a nivell europeu amb els millors equips d'Europa. Això és complicat, però, perquè suposa un daltabaix a totes les lligues estatals: què se'n faria dels equips no tan bons, que són la majoria?, no haurien de continuar a les lligues dels seus llocs ?
Fixa't que si es donés aquesta lliga europea, que es podria organitzar per diferents divisions, i que em semblaria fantàstica, passaríem a un nivell superior i no inferior,i llavors potser ja no hauríem de demanar una selecció nacional sinó una selecció europea.
No me'n ric d'una hipotètica lliga catalana, que ara ja funciona a la seva manera i té la seva organització. El que em fa pensar és que si sortim de la lliga espanyola sense que funcioni la lliga europea l'abast de la competició on hauria de jugar el Barça quedaria enormement reduït, i no em val l'argument de què la lliga espanyola té equips molt dolents, perquè és a hores d'ara de les més competitives d'Europa.L'esport és competició, i com més ample millor, i, ens agradi o no, sobre el nivell competitiu està muntat el món del futbol. Els escocesos, els gal-lesos ... estan acostumats a la seva lliga, sempre ho han tingut així i em sembla molt bé, però no em negaràs que serien molt interessants els partits d'una hipotètica lliga britànica entre el Celtic i el Chelsea ? T'imagines que desapareixessin els partits de lliga espanyola entre el Barça i el Madrid, o el Corunya, o el València, o el Sevilla ...? Qui estaria d'acord amb això ?

Entrades populars d'aquest blog

Del "vot de la teva vida"a l’abstenció

De vegades els anys

Xavier Trias, indignat