La percepció de Zapatero




En una entrevista de fa dos dies, Zapatero donava unes pautes sobre com veu i com sent les expectatives que s‘obren a rel de l’alto el foc permanent d’ETA. Se´n poden extreure elements interessants:

- Una manera d’entendre el fer política :" Jo sempre he actuat en política amb el propòsit d’intentar anticipar per on han d’anar les coses, d’intentar posar el país davant un horitzó que crec possible". Cercador, doncs, d’horitzons polítics realitzables.

- Una satisfacció personal legítima al comprovar l’efecte immediat positiu del cessament de les accions de violència :" Serà llarg, dur i difícil, però tot el món pot entendre el que sento sent el President del Govern i despertar-me el divendres al matí sabent que milers de persones a Euskadi a partir d’aquest moment començaran a viure d’una manera radicalment diferent, sentiran la vida sota una altra forma. És una situació intransferible".

- Alguns aspectes a tenir en compte en el full de ruta que pensa seguir en aquest procés:

a) Com a mètode , és imprescindible la unitat dels demòcrates.

b) No es pot tenir per certificada la metodologia de les taules de partits, que segons el seu criteri està superada. El compromís de l’esquerra abertzale amb els mètodes democràtics ha de facilitar un gran consens que doni en el futur estabilitat i convivència.

c) ETA no és un element de referència del procés polític. L’han de protagonitzar les forces polítiques dins les regles democràtiques.

d) Seran necessaris mediadors, facilitadors i verificadors.

e) S’ha de combinar el principi de justícia amb el principi de reinserció. L’apropament de presos no és reinserció, és política penitenciària.

f) Quant a la legalització de Batasuna, el més normal és que es proposi una nova formació política que clarament deixi enrere la justificació de la violència.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Del "vot de la teva vida"a l’abstenció

De vegades els anys

Xavier Trias, indignat