El lloc dels papers


Tots els papers escrits són actes de comunicació i tenen vocació de presència universal, però es troben indissolublement units al lloc on s’han originat. La censura mutila la vocació de presència, i l’arrabassament del seu lloc d’origen per la força n’estronca la font de creació . Com en tantes altres coses, el seu origen concret no està renyit amb la seva vocació de presència. Tornen els papers de Salamanca a l’origen d’on van ser arrabassats i utilitzats pel franquisme amb la finalitat de destruir-ne la voluntat de comunicació per a la que havien estat creats.

Un simple acte de justícia: els papers tornen al seu lloc i els seus legítims propietaris es reconcilien amb la seva història concreta. Ara caldrà reconciliar també les persones, tornar a ajustar sentiments oposats.

Perquè tots els papers creats honestament parlen sempre amb bonhomia dels llocs on s’han originat. Fins i tot els papers més eixuts transparenten a vegades la bellesa dels racons que els han produït, com ara la senzilla descripció que casualment m’arriba en una Escriptura de propietat d’unes finques d’un petit poble de Salamanca: “ Tierra en Navablanca, de caber una fanega y seis celemines... Tierra en el Montecillo, de caber una fanega...Viña en el Camino de la Sierra, con 433 cepas... Olivar en el Camino de Herencia, con 35 olivos... L’Escriptura està inscrita en el Registre de la Propietat de Salamanca perquè Navablanca, el Montecillo, el Camino de la Sierra, el Camino de Herencia, són lllocs de Salamanca. Els papers que ara tornen parlen de llocs i de persones de Catalunya.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Del "vot de la teva vida"a l’abstenció

De vegades els anys

Xavier Trias, indignat